Przez przekrój poprzeczny zdrowej tętnicy przepływa 0,2 l krwi na minutę.
Oblicz o ile zmniejszy się ilość krwi jaka przepływa tą tętnicą przez jedną
minutę, jeśli blaszka miażdżycowa zablokowała 1/5 światła tętnicy.
Jak ktoś to rozwiąże to będzie prze ziooooom!
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Przekrój tętnicy
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Przekrój tętnicy
Wydaje mi się, że zadanie jest proste.
\(\displaystyle{ P_1}\) - pole przekroju zdrowej tętnicy
\(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{5}P_1}\) - pole przekroju tętnicy z blaszka miażdżycową
\(\displaystyle{ q_1=0.2\,\frac{\mbox{l}}{\mbox{min}}}\) - przepływ krwi przez poprzeczny przekrój tętnicy zdrowej
\(\displaystyle{ q_2}\) - przepływ krwi przez poprzeczny przekrój tętnicy z blaszką miażdżycową
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ P_1 - q_1\\
P_2 - q_2}\)
Z tej proporcji mamy:
\(\displaystyle{ q_2=\frac{P_2}{P_1}q_1=\frac{1}{5}q_1=\frac{1}{25}\,\frac{\mbox{l}}{\mbox{min}}}\)
\(\displaystyle{ P_1}\) - pole przekroju zdrowej tętnicy
\(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{5}P_1}\) - pole przekroju tętnicy z blaszka miażdżycową
\(\displaystyle{ q_1=0.2\,\frac{\mbox{l}}{\mbox{min}}}\) - przepływ krwi przez poprzeczny przekrój tętnicy zdrowej
\(\displaystyle{ q_2}\) - przepływ krwi przez poprzeczny przekrój tętnicy z blaszką miażdżycową
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ P_1 - q_1\\
P_2 - q_2}\)
Z tej proporcji mamy:
\(\displaystyle{ q_2=\frac{P_2}{P_1}q_1=\frac{1}{5}q_1=\frac{1}{25}\,\frac{\mbox{l}}{\mbox{min}}}\)