W prostopadłościanie pola trzech ścian o wspólnym wierzchołku są równe P1, P2 i P3. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
Czy podstawa prostopadłościanu jest jego ścianą?
Czy podstawa jest ścianą?
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraśnik
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 5 razy
Czy podstawa jest ścianą?
Jeżeli prostopadłościan ma trzy sciany które mają wspólny wierzchołek to na pewno podstawa jest ścianą
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} xy=p3\\xz=p2\\yz=p1\\xyz=V \end{array}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{p1p2p3}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} xy=p3\\xz=p2\\yz=p1\\xyz=V \end{array}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{p1p2p3}}\)