Graniastoslupy - zadanie 3

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
cardona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 31 mar 2007, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 34 razy

Graniastoslupy - zadanie 3

Post autor: cardona »

W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym dlugosc krawedzi podstawy jest rowna \(\displaystyle{ \alpha}\). Przez przkatna dolnej podstawy i wierzcholek gornej podstawy poprowadzono plaszczyzne przecinajaca dwie sasiednie sciany graniastoslupa wzdluz ich przekatnych, ktore tworza kat \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz objetosc graniastoslupa. Podaj, jaki warunek musi spelniac miara kata \(\displaystyle{ \alpha}\).
ODPOWIEDZ