Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wojtas987654321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2013, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: wojtas987654321 »

Po rozwinięciu powierzchni bocznej stożka na płaszczyznę wycinek kołowy o kącie środkowym \(\displaystyle{ \alpha=270^o}\) i promieniu \(\displaystyle{ r = 6}\). Oblicz pole powierzchni bocznej stożka i objętość.

Pole powierzchni bocznej obliczyłem i wyszło mi \(\displaystyle{ 27\pi}\), ale nie wiem co z objętością.. Musi wyjść: \(\displaystyle{ V=\frac{81 \sqrt{7} \pi}{16}}\) , a mi ciągle inny wynik wychodzi
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, o 19:14 przez yorgin, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: Gouranga »

oblicz promień podstawy i z pitagorasa wysokość stożka
wojtas987654321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2013, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: wojtas987654321 »

Obliczałem co prawda, ale wynik źle mi wychodził...
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: mmoonniiaa »

a w jaki sposób liczyłeś?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: loitzl9006 »

Masz kąt \(\displaystyle{ 270}\) stopni więc ta powierzchnia po rozwinięciu stanowi wycinek - \(\displaystyle{ \frac34}\) koła - policz długość łuku tego wycinka ze wzoru \(\displaystyle{ D=\frac{\alpha}{360}\cdot 2\pi \cdot r}\).
Obliczona długość wycinka stanowi jednocześnie długość brzegu koła w podstawie bryły. Oznacz sobie jako \(\displaystyle{ r_1}\) promień podstawy. Wtedy \(\displaystyle{ D=2\pi \cdot r_1}\) , wstawiasz do wzoru wcześniej policzone \(\displaystyle{ D}\), liczysz \(\displaystyle{ r_1}\) a potem jak Gouranga już napisał, wysokość stożka. Napisz gdzie się gubisz - ja nie liczyłem.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ \pi r l=27\pi \wedge l=6 \Rightarrow r= \frac{9}{2}}\)

\(\displaystyle{ V=\frac{\pi r^2 H }{3}= \frac{\pi \cdot (\frac{9}{2})^2 \cdot \sqrt{6^2- (\frac{9}{2})^2 } }{3}}\)
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

Pole powierzchni bocznej stożka i objętość

Post autor: 6weronika »

w odpowiedziach masz błąd. W mianowniku powinno być 8 a nie 16.
ODPOWIEDZ