1. Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną zawierajacą przekątną podstawy i równoległą do krawędzi bocznej. Krawędz podstawy ma długość a , natomiast krawędź boczna ma długość b. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
2. Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek ostrosłupa i środni dwóch sąsiednich krawędzi podstawy.Oblicz pole otrzymanego przekroju, jeżeli krawędz podstawy ostrosłupa ma długość 20 cm, a ściana boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzn podstawy pod kątem \(\displaystyle{ /alpha}\)= \(\displaystyle{ \frac{/pi}{3}}\).
3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej prawidłowegoostrosłupa sześcikątnego, którego wysokośc ściany bocznej ma długość k , a promień okręgu wpisanego w podstawę r.
4.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego o podstawie trójkątnej,w którym krawędz podstawy ma długość k, a kąt nachyleniakrawędzi bocznejdo plłaszczyzny podstawy ma miarę \(\displaystyle{ /alpha}\) .
5.Wysokość czworościanu foremnego ma długość H. Oblicz długość krawędzi tego czworościanu.
z góry dzięki.
5 zadań z geometrii :/
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
5 zadań z geometrii :/
Ad.3
Podstawa składa sie z 6 trójkatów równobocznych gdzie r to wysokość jednego trójkąta.
a- krawędź podstawy
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\
a=\frac{2r\sqrt{3}}{3}}\)
Mozemy juz policzyć pole podstawy
\(\displaystyle{ Pp=6*\frac{(\frac{2r\sqrt{3}}{3})^2*\sqrt{3}}{4}\\
Pp=2r^2\sqrt{3}}\)
Pole ściany bocznej jest równe
\(\displaystyle{ Psb=\frac{1}{2}*k*\frac{2r\sqrt{3}}{3}\\
Psb=\frac{rk\sqrt{3}}{3}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ Pc=Pp+6Psb}\)
Podstawa składa sie z 6 trójkatów równobocznych gdzie r to wysokość jednego trójkąta.
a- krawędź podstawy
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\
a=\frac{2r\sqrt{3}}{3}}\)
Mozemy juz policzyć pole podstawy
\(\displaystyle{ Pp=6*\frac{(\frac{2r\sqrt{3}}{3})^2*\sqrt{3}}{4}\\
Pp=2r^2\sqrt{3}}\)
Pole ściany bocznej jest równe
\(\displaystyle{ Psb=\frac{1}{2}*k*\frac{2r\sqrt{3}}{3}\\
Psb=\frac{rk\sqrt{3}}{3}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ Pc=Pp+6Psb}\)