zadanie I
Przygotowując przetwory na zimę wkładamy je do słoików i gotujemy. Czy w garnku o średnicy 24 cm zmieszczą się cztery słoiki o średnicy 10cm?
zadanie II
Dziecko nasypuje piasek do foremek w kształcie stożka o promieniu podstawy 5 cm i tworzącej 13cm. Następnie przesypuje go do wiaderka w kształcie walca o wysokości 36 cm i promieniu dwa razy większym niż promień foremki. Jaką część wiaderka wypełniło dziecko, wsypując 6 foremek piasku?
Objętości
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Objętości
pacer, a skąd masz te objętości?
To nie ma nic do rzeczy.
Pole denek czterech słoików jest mniejsze od pola powierzchni garnka akurat, ale to o niczym nie świadczy.
To nie ma nic do rzeczy.
Pole denek czterech słoików jest mniejsze od pola powierzchni garnka akurat, ale to o niczym nie świadczy.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Objętości
tommy14, zadanie pierwsze jest na poziomie początków gimnazjum.
Garnek ma promień 12 cm, a słoiki 5 cm.
W podanym linku wcześniej przeze mnie jest wyprowadzony wzór na to, jaki może mieć maksymalnie promień słoik by jako jeden z czterch zmieścił się w garnku.
\(\displaystyle{ r=R(\sqrt{2}-1)}\)
\(\displaystyle{ r=12(\sqrt{2}-1)}\)
\(\displaystyle{ r\approx{4,97}}\)
A więc sie nie zmieści.
Temat nadal jest nieregulaminowy.
Garnek ma promień 12 cm, a słoiki 5 cm.
W podanym linku wcześniej przeze mnie jest wyprowadzony wzór na to, jaki może mieć maksymalnie promień słoik by jako jeden z czterch zmieścił się w garnku.
\(\displaystyle{ r=R(\sqrt{2}-1)}\)
\(\displaystyle{ r=12(\sqrt{2}-1)}\)
\(\displaystyle{ r\approx{4,97}}\)
A więc sie nie zmieści.
Temat nadal jest nieregulaminowy.