kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: matematyk1995 »

W prawidłowym ostrosłupie trójkatnym miary kątów nachylenia ściany bocznej i krawędzi bocznej do podstawy ostrosłupa wynoszą odpowiednio: \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
Oblicz stosunek objetosci ostrosłupa do objetosci kuli wpisanej w niego.
a-długość krawędzi podstawy

Z obliczeń wynika:
pole podstawy ostrosłupa: \(\displaystyle{ = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
wysokość: \(\displaystyle{ \left| \frac{h}{ \frac{h _{1} }{3}}=\tg \beta \wedge \frac{h _{1} }{3}= \frac{a \sqrt{3} }{6} \right| \Rightarrow h=\frac{a\tg \beta \sqrt{3} }{6}}\)

\(\displaystyle{ \\}\) Więc objętość ostroslupa wynosi: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} \frac{a\tg \beta \sqrt{3} }{6}= \frac{a ^{3} \tg \beta }{24}}\)

Jak obliczyć promień kuli ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: bakala12 »

Feralne zadanie piąte z pierwszego etapu 6 Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH.
Być może troszeczkę informacji znajdziesz tutaj:
https://www.matematyka.pl/306465.htm
Z tego co pamiętam (to było rok temu) to objętość ostrosłupa wyszła Ci ok. Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) podany w zadaniu jest zupełnie niepotrzebny do jego rozwiązania.
A promień kuli wpisanej najlepiej obliczyć jako promień okręgu wpisanego w trójkąt będący przekrojem poprzecznym tego ostrosłupa.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: matematyk1995 »

a ten przekrój poprzeczny jak ma wyglądać dokładnie ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: bakala12 »

Aj no źle przeczytałem bo myślałem że ostrosłup jest czworokątny. Jest on trójkątny (co właściwie nie ma wpływu na wzór) więc promień kuli wpisanej można policzyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ r= \frac{3V}{P _{c} }}\) gdzie \(\displaystyle{ V}\) oznacza objętość ostrosłupa, zaś \(\displaystyle{ P _{c}}\) to pole powierzchni całkowitej.
Wyprowadź ten wzór!
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: matematyk1995 »

A jakaś podpowiedź, jak go wyznaczyć ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: bakala12 »

Środek sfery wpisanej dzieli dany ostrosłup na 4 czworościany. Wyznacz objętość każdego z nich, zsumuj i porównaj z objętością całego ostrosłupa
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: matematyk1995 »

a to działa dla każdego ostrosłupa trójkątnego , czy tylko dla prawidłowego ?

edit. :


\(\displaystyle{ P_c=P_p + 3P_b \\
V_c= \frac{1}{3} V_p +\frac{1}{3}*3V_b = \frac{1}{3} V_p +V_b \setminus *3 \\
3V_c=P_P r + 3P_B r \\
3V_c=r(P_P+3P_B)\\ \Rightarrow r = \frac{3V_c}{P_c}}\)


cnd.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2013, o 17:38 przez matematyk1995, łącznie zmieniany 1 raz.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: bakala12 »

Dla każdego ostrosłupa, nawet niekoniecznie trójkątnego.
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

kula wpisana w ostrosłup - stosunek objętości

Post autor: matematyk1995 »

Wielkie dzięki Wszystko jasne.
ODPOWIEDZ