objetośc ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

objetośc ostrosłupa

Post autor: magdabp »

Podstawą ostrosłupa jest prostokat o polu \(\displaystyle{ 9 dm^2}\). Dwie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod katami \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3} oraz \frac{\pi}{6}}\). Oblicz objetość ostrosłupa.
ODPOWIEDZ