dobrać r stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

dobrać r stożka

Post autor: rObO87 »

Spośród zbioru strożków o tworzącej l wybierz ten, który ma najmniejszą objetność.
Czyli:
\(\displaystyle{ V(r)=\frac{\pi}{3}r^2\sqrt{l^2-r^2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ V(r)'=\frac{2r\sqrt{l^2-r^2}-r}{\sqrt{l^2-r^2}}=0 2r\sqrt{l^2-r^2}-r=0}\)
\(\displaystyle{ 2r\sqrt{l^2-r^2}-r=0 r=0 r=\sqrt{\frac{4l^2-1}{4}}}\)

Dobrze?
ODPOWIEDZ