W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole ściany bocznej jest równe polu przekroju ostrosłupa płaszczyzną wyznaczoną przez jego wierzchołek i przekątną podstawy. Oblicz kąt między płaszczyzną ściany bocznej i płaszczyzną podstawy.
Temat: "Tylko dla TWARDZIELI 20.00 START !!!" nie mówi nic o zadaniu, dlatego zmieniam. Treść tematu przytoczyłem, bo zabawna jest Calasilyar
[ Dodano: 11 Kwiecień 2007, 18:36 ]
Rozwiazanie:
1/2ah=1/2 a√2*H
h=√2*H
sin£=H/h
sin£= 1/√2 * √2 / √2
sin£=45
Ostrosłup - kąt między podstawą a ścianą
Ostrosłup - kąt między podstawą a ścianą
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 20:26 przez kamil_k17, łącznie zmieniany 1 raz.