Uczę się do sprawdzianu z matmy i nie wiem jednej rzeczy. Mam takie zadanko:
W stożku pole powierzchni bocznej do pola podstawy ma się jak 3:2. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka, jeśli średnica wynosi 16cm.
W zeszycie mam że: \(\displaystyle{ 3 \pi r ^{2} =2 \pi r \cdot l}\)
A według mnie powinno być: \(\displaystyle{ 2 \pi r ^{2} =3 \pi r \cdot l}\)
Która wersja jest właściwa? Jeżeli nauczyciela to dlaczego?
Stożek - pole powierzchni bocznej i objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ynia
- Podziękował: 8 razy
Stożek - pole powierzchni bocznej i objętość
Ostatnio zmieniony 19 cze 2013, o 01:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Stożek - pole powierzchni bocznej i objętość
Niżej to jeszcze nic nie zrobiłeś.
A wyżej zapisałeś dwie wersje przekształconej informacji z zadania z prośbą o ocenę
JK
A wyżej zapisałeś dwie wersje przekształconej informacji z zadania z prośbą o ocenę
cosinus90 zaś odpowiedział od razu na drugą część Twojej prośby. Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego wersja nauczyciela jest poprawna (a jest), toErdemo pisze:Która wersja jest właściwa? Jeżeli nauczyciela to dlaczego?
Tam jest mowa o stosunku pól, w Twoim pierwszym poście żadnego stosunku nie widać.cosinus90 pisze:Zapisz pierwsze zdanie równaniem.
JK