Kula opisana na stożku
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 13 razy
Kula opisana na stożku
Objętość kuli opisanej na stożku jest 4 razy wieksza od objętości stożka. Mając daną wysokość stożka h=4cm oblicz objętość kuli.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Kula opisana na stożku
\(\displaystyle{ Vk=\frac{4}{3}\pi*R^3}\)
\(\displaystyle{ Vs=\frac{1}{3}\pi*r^2*h}\)
zgodnie z warunkiem zadania
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi*R^3=\frac{1}{3}*4*\pi*r^2*4}\)
\(\displaystyle{ R^3=4r^2}\)
z tw.pitagorasa oblicze tworzaca
\(\displaystyle{ h^2+r^2=l^2}\)
\(\displaystyle{ l=\sqrt{16+r^2}}\)
skorzystam ze wzoru na promien okregu opisanego
\(\displaystyle{ R=\frac{\sqrt{16+r^2}*\sqrt{16+r^2}*2r}{4*0,5*4*2r}}\)
\(\displaystyle{ 8R=16+r^2}\)
\(\displaystyle{ r^2=8R-16}\)
\(\displaystyle{ R^3=4r^2}\)
\(\displaystyle{ R^3=(8R-16)*4}\)
i z tego wyliczyc promien kuli i wstawisz do wzoru
\(\displaystyle{ Vs=\frac{1}{3}\pi*r^2*h}\)
zgodnie z warunkiem zadania
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi*R^3=\frac{1}{3}*4*\pi*r^2*4}\)
\(\displaystyle{ R^3=4r^2}\)
z tw.pitagorasa oblicze tworzaca
\(\displaystyle{ h^2+r^2=l^2}\)
\(\displaystyle{ l=\sqrt{16+r^2}}\)
skorzystam ze wzoru na promien okregu opisanego
\(\displaystyle{ R=\frac{\sqrt{16+r^2}*\sqrt{16+r^2}*2r}{4*0,5*4*2r}}\)
\(\displaystyle{ 8R=16+r^2}\)
\(\displaystyle{ r^2=8R-16}\)
\(\displaystyle{ R^3=4r^2}\)
\(\displaystyle{ R^3=(8R-16)*4}\)
i z tego wyliczyc promien kuli i wstawisz do wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 13 razy
Kula opisana na stożku
A możesz dokończyć zadanie czyli wstawić do wzoru, bo wstyd sie przyznać ale nie wiem czy ma wyjść objętość z R czy może normalna liczba.