Walec - nie wiem jak obliczyć wysokość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Erdemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ynia
Podziękował: 8 razy

Walec - nie wiem jak obliczyć wysokość

Post autor: Erdemo »

Mam takie zadanko: Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40cm i tworzy z jego podstawą
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej jeśli \(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{\sqrt{3}}{2}}\)

W zeszycie mam z bomby napisane że \(\displaystyle{ H = 20 \sqrt{3}}\) i nie mam pojęcia skąd się to wzieło. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Walec - nie wiem jak obliczyć wysokość

Post autor: piasek101 »

Z ,,bomby" bo masz \(\displaystyle{ 60^0}\).
Erdemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ynia
Podziękował: 8 razy

Walec - nie wiem jak obliczyć wysokość

Post autor: Erdemo »

Nadal nie wiem o co chodzi. Potrzebuje aby mi ktoś to wytłumaczył od A do Z skąd to się wzieło bo z matmy jestem głąbem
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Walec - nie wiem jak obliczyć wysokość

Post autor: wujomaro »

Rysunek przede wszystkim. Sinus to stosunek przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta do przeciwprostokątnej. Z tego wyliczasz wysokość.
Pozdrawiam!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Walec - nie wiem jak obliczyć wysokość

Post autor: piasek101 »

Masz gdzieś trójkąt prostokątny z kątami \(\displaystyle{ 30^0; 60^0; 90^0}\) i z jego własności (albo funkcji trygonometrycznych) masz wysokość taką jak podana.
ODPOWIEDZ