Walec - Obliczanie V i Pc

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Erdemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ynia
Podziękował: 8 razy

Walec - Obliczanie V i Pc

Post autor: Erdemo »

Ucze się na sprawdzian z matmy który będzie o Walcu i nie rozumiem pewnej rzeczy.

Mam zadanie: Oblicz V i Pc bryły powstałej w wyniku obrotu prostokąta o wymiarach 4x6 względem krótszego boku.

Mój problem polega na tym że w zeszycie mam napisane że \(\displaystyle{ Pp= \pi 6 ^{2}}\)

A z tego co mi wiadomo r to jest średnica koła, r powinno wynosić polowe liczby 6 czyli 3. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Walec - Obliczanie V i Pc

Post autor: Wiesiek7 »

r to jest promień koła.
d to jest średnica.
Erdemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ynia
Podziękował: 8 razy

Walec - Obliczanie V i Pc

Post autor: Erdemo »

Sorry, mój błąd. Masz racje r to promień koło, tylko nadal to nie tłumaczy mi dlaczego w na lekcji było że r=6, jak połowa koła czyli r=3.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Walec - Obliczanie V i Pc

Post autor: Wiesiek7 »

Wyobraź sobie, że obracasz ten prostokąt względem krótszego boku, to otrzymujesz w podstawie koło o promieniu 6 i średnicy 12.

Gdybyś obracał względem prostej, przechodzącej przez środki dłuższych boków prostokąta, to otrzymałbyś wtedy walec o podstawie r=3 i d=6.
Erdemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ynia
Podziękował: 8 razy

Walec - Obliczanie V i Pc

Post autor: Erdemo »

Dobra, cały czas miałem w głowie że obracam cały prostokąt. Dzięki za pomoc.

Temat można zamknąć.
soulforged
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 paź 2012, o 07:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 3 razy

Walec - Obliczanie V i Pc

Post autor: soulforged »

Bo obracasz cały prostokąt. Tylko nie względem "środka", a krótszego boku.
ODPOWIEDZ