Sześcian o krawędzi 8cm podzielono trzema cięciami na 8 jednakowych sześcianów, po czym usunięto dwa z nich. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły.
Jak zrobić to zadanie? Wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ 512 cm^3}\) oraz \(\displaystyle{ 256 cm^2}\) lub \(\displaystyle{ 384 cm^2}\)
Objętość całej bryły wychodzi \(\displaystyle{ 512 cm^3}\), a więc objętość jednego małego sześcianu to \(\displaystyle{ 64 cm^3}\). Wychodzi więc objętość \(\displaystyle{ 512 cm^3 - 128 cm^3 = 384 cm^3}\)... co robię źle?
Sześcian podzielono.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 07:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Sześcian podzielono.
Robisz dobrze.
Tylko, czy czasem nie pomyliło ci się objętość z polem?
Na górze napisałeś \(\displaystyle{ 384 cm^{2}}\), a na dole \(\displaystyle{ 384 cm^{3}}\).
Tylko, czy czasem nie pomyliło ci się objętość z polem?
Na górze napisałeś \(\displaystyle{ 384 cm^{2}}\), a na dole \(\displaystyle{ 384 cm^{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 07:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Sześcian podzielono.
No właśnie nie, chyba, że jest błąd w odpowiedziach. A pole wyjdzie 512 i 256? Jeśli tak, to chyba jest jakiś błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Sześcian podzielono.
Powinieneś znaleźć pole jednej ściany sześcianika.soulforged pisze:Sześcian o krawędzi 8cm podzielono trzema cięciami na 8 jednakowych sześcianów, po czym usunięto dwa z nich. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły.
Jak zrobić to zadanie? Wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ 512 cm^3}\) oraz \(\displaystyle{ 256 cm^2}\) lub \(\displaystyle{ 384 cm^2}\)
Objętość całej bryły wychodzi \(\displaystyle{ 512 cm^3}\), a więc objętość jednego małego sześcianu to \(\displaystyle{ 64 cm^3}\). Wychodzi więc objętość \(\displaystyle{ 512 cm^3 - 128 cm^3 = 384 cm^3}\)... co robię źle?
Potem zobaczyć ile takich ścian ubędzie (a może i nie) jak będziesz odejmował te dwa małe (od dużego).
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 07:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Sześcian podzielono.
Ale już objętość się nie zgadza, nie doszedłem nawet do pola.piasek101 pisze:Powinieneś znaleźć pole jednej ściany sześcianika.soulforged pisze:Sześcian o krawędzi 8cm podzielono trzema cięciami na 8 jednakowych sześcianów, po czym usunięto dwa z nich. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły.
Jak zrobić to zadanie? Wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ 512 cm^3}\) oraz \(\displaystyle{ 256 cm^2}\) lub \(\displaystyle{ 384 cm^2}\)
Objętość całej bryły wychodzi \(\displaystyle{ 512 cm^3}\), a więc objętość jednego małego sześcianu to \(\displaystyle{ 64 cm^3}\). Wychodzi więc objętość \(\displaystyle{ 512 cm^3 - 128 cm^3 = 384 cm^3}\)... co robię źle?
Potem zobaczyć ile takich ścian ubędzie (a może i nie) jak będziesz odejmował te dwa małe (od dużego).