pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: Matka Chrzestna »

Dany jaest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym długość krawędzi podstawy jest równa \(\displaystyle{ a}\). Kąt między krawędzią boczną i krawędziąpodstawy ma miarę \(\displaystyle{ 45^o}\). Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawyi środek przeciwległej jej krawędzi bocznej. Sporzadxrysunek ostrosłupa i zaznacz otrzymany przekrój. Oblicz pole tego przekroju.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

pole przekroju w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: wb »

Sciana boczna w tym ostrosłupie jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, więc krawędź boczna b ma długość:
\(\displaystyle{ a=b\sqrt2 \\ b=\frac{a\sqrt2}{2}}\)

Niech x oznacza długość odcinka łączącego koniec krawędzi podstawy, która zaostała użyta do przekroju, ze środkiem przeciwległej krawędzi bocznej. Wówczas z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ x^2=a^2+(\frac{1}{2}b)^2-2a\cdot \frac{1}{2}b\cdot cos45^0 \\ x=a\sqrt{\frac{5}{8}}}\)
Znając boki trójkąta, który jest przekrojem łatwo policzyć jego pole.
ODPOWIEDZ