Przekątna prostopadłościanu o długości d tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi kąty o miarach α i β . wyznacz objętość tego prostopadłościanu.
Proszę o jakieś wskazówki bo tego nie widze
Objętość prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Objętość prostopadłościanu
niech będzie to prostopadłościan ABCDA'B'C'D', zaś przekątna BD'. Wówczas:
\(\displaystyle{ \alpha=|\angle D'BC'| \ \ \ , \ \ \ \beta=|\angle BD'C|}\)
Katy te są kątami w trójkatach prostokątnych, z których łatwo wyznaczyć krawędzie podstaw a następnie z nich wysokość, co wystarczy do objętości.
\(\displaystyle{ \alpha=|\angle D'BC'| \ \ \ , \ \ \ \beta=|\angle BD'C|}\)
Katy te są kątami w trójkatach prostokątnych, z których łatwo wyznaczyć krawędzie podstaw a następnie z nich wysokość, co wystarczy do objętości.