Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ a}\). Przez środki kolejnych krawędzi podstawy i wierzchołek ostrosłupa poprowadzono płaszczyznę. Płaszczzna ta jest nachylona dopłaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole przekroju.
Przekrój jest trójkątem o podstawie\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}a}\). Wysokość przekroju ustaliłem poprzed trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ h}\) (wysokość przekroju) przyprostokątnych H(wysokość ostrosłupa) i \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) przekątnej kwadratu(podstawy ostrosłupa) czyli \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4}a}\). Zatem \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{2} }{4\cos\alpha}}\) . Pole przekroju:\(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{4\cos\alpha}}\) . Niestety nie posiadam odpowiedzi i nie jestem pewien wyniku. Sprawdzi ktoś? Z góry dzięki.
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 41 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 11:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 14 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Wszystko jest poprawnie przeliczone do momentu obliczania pola. Pole jest źle przeliczone, bo
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} x \cdot h}\),
gdzie \(\displaystyle{ x= \frac{ \sqrt{2} a}{2}}\).
Powinno być \(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{8\cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} x \cdot h}\),
gdzie \(\displaystyle{ x= \frac{ \sqrt{2} a}{2}}\).
Powinno być \(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{8\cos \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 11:14 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.