Objętość ostrosłupa trójkątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Samlor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: Samlor »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt, którego jeden z boków ma długość \(\displaystyle{ 6}\), a kąty do niego
przyległe mają miary \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ 105 ^{\circ}}\)
Wysokość ostrosłupa ma długość równą długości promienia
okręgu opisanego na podstawie. Oblicz objętość ostrosłupa. Wynik podaj w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{c}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są liczbami wymiernym

Korzystam z tw. sinusów: \(\displaystyle{ \frac{6}{\sin30 ^{\circ} } =2R}\)
\(\displaystyle{ R=6}\)
\(\displaystyle{ a=6 \sqrt{2}}\)

natomiast \(\displaystyle{ c= 12\cdot\sin 105^{\circ}}\)

\(\displaystyle{ \sin 105^{\circ}= \sin(45 ^{\circ} +30 ^{\circ} )= \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4}}\)

\(\displaystyle{ c=3 \sqrt{6} +3 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2}\cdot 6\cdot(3 \sqrt{6} +3 \sqrt{2} ) \cdot \sin 45^{\circ}\cdot 12}\)

\(\displaystyle{ V=36+36 \sqrt{3}}\)

Proszę o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: mortan517 »

Wydaje mi się, że jest źle. Nie wiem dokładnie gdzie u ciebie są \(\displaystyle{ a,b,c}\) więc proponuje ci podzielić podstawę na \(\displaystyle{ 2}\) trójkąty prostokątne. Wtedy wszystko ładnie wychodzi, ale to że \(\displaystyle{ R=H=6}\) jest dobrze.
Samlor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: Samlor »

mortan517 pisze:Wydaje mi się, że jest źle. Nie wiem dokładnie gdzie u ciebie są \(\displaystyle{ a,b,c}\) więc proponuje ci podzielić podstawę na \(\displaystyle{ 2}\) trójkąty prostokątne. Wtedy wszystko ładnie wychodzi, ale to że \(\displaystyle{ R=H=6}\) jest dobrze.
Inaczej mi wychodzi trochę c. Hm.. ciekawe
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: mortan517 »

Jak widzisz musiałeś popełnić gdzieś błąd, przybliż nam czym są a, b, c to pomożemy znaleźć ten błąd.
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: Vether »

Samlor pisze:\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2}\cdot 6\cdot(3 \sqrt{6} +3 \sqrt{2} ) \cdot \sin 45^{\circ}\cdot 12}\)
Tu jest błąd... Nie wiem, skąd wziąłeś \(\displaystyle{ 12}\) Wysokość wynosi \(\displaystyle{ 6}\), więc:

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2}\cdot 6\cdot(3 \sqrt{6} +3 \sqrt{2} ) \cdot \sin 45^{\circ}\cdot 6}\)

\(\displaystyle{ V=18+18 \sqrt{3}}\)


Pozdrawiam,
Vether
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, o 19:54 przez Vether, łącznie zmieniany 1 raz.
Samlor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: Samlor »

c- to bok naprzeciw największego kąta( najdłuższy bok)
b- dany bok b=6


Vether pisze:
Samlor pisze:\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2}\cdot 6\cdot(3 \sqrt{6} +3 \sqrt{2} ) \cdot \sin 45^{\circ}\cdot 12}\)
Tu jest błąd... Nie wiem, skąd wziąłeś \(\displaystyle{ 12}\) Wysokość wynosi \(\displaystyle{ 6}\), więc:

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2}\cdot 6\cdot(3 \sqrt{6} +3 \sqrt{2} ) \cdot \sin 45^{\circ}\cdot 6}\)
Nie chodziło mi o to, ale o pola podstawy, lecz jak się okazało, pomyliłem się w obliczeniach i wychodzi tak samo.
ODPOWIEDZ