W kulę wpisano dwa stożki o wspólnej podstawie. Kąt rozwarcia jednego z nich ma miarę \(\displaystyle{ \alpha \in (0 ^{o}, 90 ^{o})}\), a drugiego \(\displaystyle{ 180 ^{o} - \alpha}\). Wyznacz stosunek objętości tych stożków.
Wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1-\cos \alpha }{1+\cos \alpha }}\), a powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{1+\cos \alpha }{1-\sin \alpha }}\)
2 stożki wpisane w kulę
- sassetkaaa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 13 wrz 2012, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
2 stożki wpisane w kulę
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, o 14:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
- sassetkaaa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 13 wrz 2012, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy