Ostrosłup o trókącie równoramiennym prostokątnym w podstawie
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 44 razy
Ostrosłup o trókącie równoramiennym prostokątnym w podstawie
Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny o przyprostokątnej długości\(\displaystyle{ a}\). wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość \(\displaystyle{ b}\). wyznacz objętość ostrosłupa.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Ostrosłup o trókącie równoramiennym prostokątnym w podstawie
W takiej sytuacji spodek wysokości będzie znajdować się w środku okręgu opisanego na podstawie. Gdzie konkretnie masz problemy?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 44 razy
Ostrosłup o trókącie równoramiennym prostokątnym w podstawie
Więc ze wzoru \(\displaystyle{ R = \frac{abc}{4P}}\) wychodzi że \(\displaystyle{ R = \frac{ \sqrt{2}a }{2}}\)
Z pitagorasa \(\displaystyle{ H^2 = b^2 - \frac{2a^2}{4}}\)
I po prostu podstawić te wyniki do \(\displaystyle{ v = \frac{1}{3} Pp \cdot H}\)?
Z pitagorasa \(\displaystyle{ H^2 = b^2 - \frac{2a^2}{4}}\)
I po prostu podstawić te wyniki do \(\displaystyle{ v = \frac{1}{3} Pp \cdot H}\)?