podstawą ostrosłupa ABCD jest kwadrat

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kaamiskaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2013, o 22:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

podstawą ostrosłupa ABCD jest kwadrat

Post autor: kaamiskaa »

podstawą ostrosłupa ABCD jest kwadrat o boku 1, dm. wysokość wychodzi z jednego punktu
podstawy.najdłuższa krawędź ostrosłupa ma 3 pod pierwiastkiem dm. oblicz pole cał. i objętość.

- rysunek

|CE| = \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
1dm * \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) = \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
|AC| = \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
|AE| = \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)

V = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) * 1 * \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{6}}{2}}\)

Czy dobrze robię to zadanie? Jak obliczyć Pole całkowite?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

podstawą ostrosłupa ABCD jest kwadrat

Post autor: wujomaro »

zadanko ostrosłup.png
zadanko ostrosłup.png (9.77 KiB) Przejrzano 489 razy
Wysokość brył oblicz za pomocą tw. Pitagorasa (trójkąt \(\displaystyle{ ACS}\)). Zauważ, że trójkąta \(\displaystyle{ BCS}\) i \(\displaystyle{ CDS}\) są przystające. Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ BS \ (\text{będzie on miał tę samą długość co } \ DS)}\) za pomocą tw. Pitagorasa. Pole powierzchni całkowitej to suma pól wszystkich ścianek, czyli na koniec wszystko dodaj.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ