Ostrosłup prawidlowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
piotr1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2012, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Ostrosłup prawidlowy czworokątny

Post autor: piotr1122 »

Witam!

Prosiłbym o sprawdzenie następującego zadania:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Odległosć środka wysokosci od wierzchołka podstawy jest równa d. Wyznacz długość krawędzi a podstawy tego ostrosłupa.

Otrzymałem wynik: \(\displaystyle{ a= \frac{2d \sqrt{8+2 tg^{2} \alpha} }{4+ tg^{2} \alpha }}\)

Czy jest on poprawny, bo nie jestem przekonany?
Pozdrawiam
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 344
Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nisko
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Ostrosłup prawidlowy czworokątny

Post autor: Kacper20 »

Może opowiedz jak liczyłeś, łatwiej będzie. Zadania tego typu można rozwiązać na prawdę na kilka różnych sposobów.
piotr1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2012, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Ostrosłup prawidlowy czworokątny

Post autor: piotr1122 »

Najpierw skorzystałem z \(\displaystyle{ tg \alpha}\) i wyliczyłem H (wysokość ostrosłupa) w zależności od \(\displaystyle{ tg \alpha}\) i krawędzi podstawy a, potem skorzystałem z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne to połowa wysokości H i połowa przekątnej podstawy, a przeciwprostokątna to odcinek długości d, do tego równania podstawiłem wyliczone wcześniej H i policzyłem a (na końcu usuwając niewymierność z mianownika)
ODPOWIEDZ