Stożek ścięty zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Stożek ścięty zadanie

Post autor: nkwd »

Do salaterki wlano rozpuszczoną galaretke, która po zastygnięciu przybrała kształt sożka ściętego. Przekrój osiowy tej bryły był trapezem równoramiennym o wysokości długości 6cm i podstawach długości 14 cm i 26 cm. Oblicz objętość wlanego płynu. W obliczeniach przyjmij że \(\displaystyle{ \pi=3,14}\) a wynik podaj z dokładnością do \(\displaystyle{ 1cm^{3}}\).
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Stożek ścięty zadanie

Post autor: Lady Tilly »

Wykorzystujesz wzór na objętość stożka sciętego:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}{\pi}h(R^{2}+rR+r^{2})}\) gdzie
r=7 oraz R=13 i h=6
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Stożek ścięty zadanie

Post autor: mat1989 »

z talesa sobie wyliczysz wysokosć tego stożka mniejszego (który został wycięty) i potem jako różnicę objętości stożka dużego - objętość stożka małego.
ODPOWIEDZ