pole i objętość graniastosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sebekrugby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2013, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: sebekrugby »

wiatam, mógłby ktoś zrobić lub pokierować jak to zorbić

1.Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu,jeśli przekątna ma długość \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)
2. Oblicz pole powierzchni czworoscianu foremnego o krawędzi \(\displaystyle{ 12cm}\).
3.Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość \(\displaystyle{ 8cm}\) i jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem \(\displaystyle{ 30}\) stopni. Oblicz objetośc tego graniastosłupa.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długośc \(\displaystyle{ 6dm}\), a kąt między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma \(\displaystyle{ 45}\)stopni.Oblicz objetość tego graniastosłupa.-- 9 kwi 2013, o 17:29 --dobra z 1 i 2 jakoś zrobiłem może ktoś sprawdzić i powiedzieć jak 3 i 4 zrobić

1. \(\displaystyle{ a^{2}+(a \sqrt{2}) ^{2}= p^{2}}\)

\(\displaystyle{ a^{2}+2a^{2}= p^{2}}\)

\(\displaystyle{ 3a^{2}= p^{2}}\)

\(\displaystyle{ p=6 \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ (6 \sqrt{3}) ^{2}= 3a^{2}}\)

\(\displaystyle{ 108= 3a^{2} /:3}\)

\(\displaystyle{ 36= a^{2}}\)

\(\displaystyle{ P=6*36=216}\)

2. \(\displaystyle{ Pc=(12cm) ^{2}* \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=144 \sqrt{3}cm ^{2}}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: florek177 »

3. Kąt o który chodzi w zadaniu jest przy wierzchołku trójkąta prostokątnego, który tworzą: wspomniana przekątna ściany bocznej, wysokość podstawy i odcinek do wierzchołka.

4. Kąt między wysokością ściany bocznej i dłuższą przekątną podstawy.
sebekrugby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2013, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: sebekrugby »

ale ja mam policzyć objętość
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: florek177 »

to z tego trójkąta policz: wysokość podstawy i bok podstawy; oraz z pitagorasa - wysokość ściany bocznej
sebekrugby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2013, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: sebekrugby »

nie no nie wiem jak to zrobić może mi to ktoś zrobić ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: wujomaro »

Zastosuj siędo danych porad. Czego w nich nie rozumiesz?
Pozdrawiam!
sebekrugby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2013, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

pole i objętość graniastosłupów

Post autor: sebekrugby »

w sumie to wszystkiego
ODPOWIEDZ