2 zadania z wielościanów.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mynical
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2013, o 06:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

2 zadania z wielościanów.

Post autor: Mynical »

1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Pola przekrojów płaszczyznami zawierającymi przekątne podstawy i krawędzie boczne graniastosłupa są równe odpowiednio: \(\displaystyle{ 10cm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 15cm^{2}}\). Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

2. Podstawą graniastosłupa prostego jest traper równoramienny ABCD, w którym \(\displaystyle{ |AD|=|BC|=13cm}\), \(\displaystyle{ |BD|=11cm}\), \(\displaystyle{ |AB|=21cm}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeżeli wiesz, że pole przekroju płaszczyzną zawierającą przekątne przeciwległych podstaw jest równe \(\displaystyle{ 240cm^{2}}\).

Wydaje mi się też, że w drugim zadaniu jest błąd (tak jest na kartce) zamiast BD, powinno być CD.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

2 zadania z wielościanów.

Post autor: piasek101 »

1) Przekątne podstawy są w stosunku \(\displaystyle{ 10:15}\).

2) Masz rację CD.

Poprowadź wysokość trapezu (z wierzchołka kąta rozwartego) i Pitagoras - na początek.
ODPOWIEDZ