stożek z wpisanym sześcianem
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
stożek z wpisanym sześcianem
Tworząca stożka ma długość l i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem a(alfa). W stożek ten wpisano sześcian tak, że cztery jego wierzchołki należą do powierzchni bocznej stożka, zaś 4 pozostałe należą do podstawy stożka. Znajdź długość krawędzi sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
stożek z wpisanym sześcianem
Chyba wiem, ale mi coś nie wychodzi.
Robię to tak, że:
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{2(H-a)}{a} \
\sin\alpha = \frac{H}{l} \Rightarrow H = \sin\alpha \cdot l}\)
I dalej jak podstawię:
\(\displaystyle{ a(\frac{1}{2}\tg\alpha +\sin\alpha \cdot l) = 0}\)
A z tego przeciez a nie wyliczę, ale co robię źle?
PS Skąd mamy pewność, że ów sześcian jest jakby idealnie w środku przekrouj osiowego,?
Robię to tak, że:
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{2(H-a)}{a} \
\sin\alpha = \frac{H}{l} \Rightarrow H = \sin\alpha \cdot l}\)
I dalej jak podstawię:
\(\displaystyle{ a(\frac{1}{2}\tg\alpha +\sin\alpha \cdot l) = 0}\)
A z tego przeciez a nie wyliczę, ale co robię źle?
PS Skąd mamy pewność, że ów sześcian jest jakby idealnie w środku przekrouj osiowego,?