W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 2 pierwiastki z 3. Kąt pomiędzy ścianą boczną a podstawą ma miarę 45 stopni. Oblicz objętość i pole boczne tej bryły.
Wychodzi mi \(\displaystyle{ P _{b}=3\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{3}}\)
Dobrze?
Jeszcze: Pole powierzchni ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi \(\displaystyle{ 9cm^2}\). Ściana ta nachylona jest do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole podstawy tego ostrosłupa. Wychodzi mi \(\displaystyle{ P _{p}=18}\)
2 Zadania, sprawdzenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
2 Zadania, sprawdzenie.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 21:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
2 Zadania, sprawdzenie.
Mam podstawę o długości krawędzi a. Jedna z przyprostokątnych, to \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\), druga to H, a przeciwprostokątna to wysokość ściany bocznej.
Czyli: \(\displaystyle{ a\cdot a \frac{1}{2}=9}\)
Więc \(\displaystyle{ a^2=18}\)
Gdzie mam błąd?
Czyli: \(\displaystyle{ a\cdot a \frac{1}{2}=9}\)
Więc \(\displaystyle{ a^2=18}\)
Gdzie mam błąd?