Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 6cm x 8cm. Kąt pomiędzy krawędzią boczną a wysokością ma miarę 45 stopni. Oblicz:pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
Wychodzi mi \(\displaystyle{ 48+4\sqrt{34}+8\sqrt{41}}\)
W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 48+16\sqrt{34}}\)
Czy dobrze policzyłem?
Sprawdzenie, odpowiedzi-->błąd?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Sprawdzenie, odpowiedzi-->błąd?
Ja byłbym za odpowiedzią \(\displaystyle{ 48+6 \sqrt{41} + 8 \sqrt{34}}\)
Jak podasz obliczenia to ktoś Ci znajdzie błąd.
Jak podasz obliczenia to ktoś Ci znajdzie błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
Sprawdzenie, odpowiedzi-->błąd?
\(\displaystyle{ d _{p}=\sqrt{6^2+8^2}=10 \\
\frac{d _{p} }{2} =5 \\
H=5}\)
Dzielę odcinki o długościach \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 6}\), aby policzyć wysokości ścian bocznych:
\(\displaystyle{ h _{1}=\sqrt{H^2+3^2}=\sqrt{34} \\
h _{2}=\sqrt{H^2+4^2}=\sqrt{41}}\)
No i teraz \(\displaystyle{ P_{c}=48+\sqrt{34} \cdot 8+\sqrt{41} \cdot 6}\)
To jest dobrze?
\frac{d _{p} }{2} =5 \\
H=5}\)
Dzielę odcinki o długościach \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 6}\), aby policzyć wysokości ścian bocznych:
\(\displaystyle{ h _{1}=\sqrt{H^2+3^2}=\sqrt{34} \\
h _{2}=\sqrt{H^2+4^2}=\sqrt{41}}\)
No i teraz \(\displaystyle{ P_{c}=48+\sqrt{34} \cdot 8+\sqrt{41} \cdot 6}\)
To jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.