Ostrosłup prawidłowy trójkątny- objętość i tangens

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
suzillka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 kwie 2013, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Ostrosłup prawidłowy trójkątny- objętość i tangens

Post autor: suzillka »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna tworzy z wysokością ostrosłupa o długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}}\) cm taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) , że\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{6}}{3}}\). Oblicz objętość tej bryły i tangens kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 19:03 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny- objętość i tangens

Post autor: Errichto »

W którym momencie trafiasz na jakieś trudności?
suzillka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 kwie 2013, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Ostrosłup prawidłowy trójkątny- objętość i tangens

Post autor: suzillka »

Errichto pisze:W którym momencie trafiasz na jakieś trudności?
Ja tego kompletnie nie rozumie..
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny- objętość i tangens

Post autor: Errichto »

Jeśli nie wiesz, co to ostrosłup prawidłowy na przykład to odsyłam do podręcznika. A jeśli "będzie" miała z czymś konkretnym problem, to niech pisze. Ktoś Ci może pomóc z czymś, wytłumaczyć... ale podejście "nic nie wiem, zróbcie to" nic Ci nie da - może i zadanie będziesz miała rozwiązane, a wiedza pozostanie ta sama.
ODPOWIEDZ