Najmniejsza powierzchnia całkowita - prostopadłościan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bosh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 kwie 2013, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorskie

Najmniejsza powierzchnia całkowita - prostopadłościan

Post autor: bosh »

Pomoglibyście z zadaniem:

Zbadać, który z prostopadłościanów o podstawie kwadratowej i objętości \(\displaystyle{ 125 cm ^{2}}\) ma najmniejszą powierzchnię całkowitą. Obliczyć pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu oraz objętość kuli na nim opisanej.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Najmniejsza powierzchnia całkowita - prostopadłościan

Post autor: lukasz1804 »

Na podstawie wzoru na objętość mamy \(\displaystyle{ x^2y=125}\), a ze wzoru na pole powierzchni całkowitej \(\displaystyle{ P=2x^2+4xy}\). Stąd dostajemy wzór na pole jako funkcję krawędzi podstawy \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ P(x)=2x^2+\frac{500}{x}}\)
Sprawdź, że najmniejsze pole jest realizowane dla \(\displaystyle{ x=5}\) (zatem prostopadłościan jest sześcianem). Oblicz to pole.
Promień kuli opisanej na tym sześcianie to połowa przekątnej sześcianu.
ODPOWIEDZ