Największa objętość - prostopadłościan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bosh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 kwie 2013, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorskie

Największa objętość - prostopadłościan

Post autor: bosh »

Zbadać, który z prostopadłościanów o podstawie kwadratowej i przekątnej o długości 10 cm, nachylonej do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze łukowej \(\displaystyle{ \alpha}\) , ma największą objętość. Podać wymiary tego prostopadłościanu i obliczyć jego objętość.
-----------------------

\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
i wychodzi mi, że jest to sześcian o krawędzi \(\displaystyle{ \frac{10\sqrt{3}}{3}}\) , o objętości \(\displaystyle{ \frac{1000\sqrt{3}}{9}}\)

Nie jestem pewien, całego rozwiązania, czy ktoś mógłby to sprawdzić ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Największa objętość - prostopadłościan

Post autor: lukasz1804 »

Wszystko obliczone prawidłowo.
bosh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 kwie 2013, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorskie

Największa objętość - prostopadłościan

Post autor: bosh »

Żeby wyliczyć \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) trzeba było się posłużyć pochodnymi. Dało by radę, w jakiś łatwiejszy, bardziej przejrzysty sposób?
ODPOWIEDZ