Kula opisana na ostrosłupie..

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

Oblicz promień kuli opisanej na ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ a}\) i
objętości \(\displaystyle{ \frac{ a^{3} }{12}}\)

Proszę o jakieś wskazówki. Czy np. \(\displaystyle{ R}\) kuli to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) trójkąta?
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2013, o 21:06 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

Raczej nie (bo nie wiem o którym trójkącie piszesz).

Wyznacz wysokość ostrosłupa i na jej podstawie można coś wywnioskować.
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

Generalnie mam problem, bo wydaje mi się, że zbyt mocno sugeruję się rysunkiem - w zależności od tego jak to sobie zobrazuję takie odczytuję dane - teraz, np. podstawa trójkąta jest u mnie średnicą.
Nie wiem jak się za to zabrać..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:Wyznacz wysokość ostrosłupa i na jej podstawie można coś wywnioskować.
Masz już wysokość ?
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

Wyszło mi że h = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}a }{9}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

Miałem przez 3 a nie 9 - sprawdź.
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

Miałeś dobrze - zapomniałam o \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) we wzorze na objętość..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

A teraz spróbuj wyznaczyć krawędź boczną - może zobaczysz co ,,wywnioskować".
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

Krawędź boczna u mnie = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6}a }{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

A wniosek miałaś dostać w trakcie jej wyznaczania. Nic nie zauważyłaś ?
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

Chodzi o to że mam do czynienia z trójkątem równoramiennym a jego ramiona są też promieniem kuli?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

tak (bo oprócz tego był prostokątny).
asflie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 2 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: asflie »

I to wystarczy? Czy powinnam dodać jeszcze jakiś komentarz?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kula opisana na ostrosłupie..

Post autor: piasek101 »

Można niby, coś w stylu - od ,,środka" podstawy do wszystkich wierzchołków jest taka sama odległość (co wynika z tego ostatniego trójkąta), zatem środek kuli leży w ,,środku" podstawy.
ODPOWIEDZ