Sześcian i przekrój

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Actim3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Sześcian i przekrój

Post autor: Actim3L »

Sześcian odcięto płaszczyzną przechodzącą przez trzy wierzchołki. Oblicz stosunek objętości powstałego ostrosłupa do objętości drugiej bryły otrzymanej z podziału tego sześcianu.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Sześcian i przekrój

Post autor: wujomaro »

Wiesz jak będą wyglądać te bryły?
Oznacz krawędź sześcianu przez \(\displaystyle{ a}\) i działaj.
Pozdrawiam!
Actim3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Sześcian i przekrój

Post autor: Actim3L »

Nie, nie widzę zupełnie tego ostrosłupa...
Jak możesz to zrób rysunek
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Sześcian i przekrój

Post autor: wujomaro »

szescian.png
szescian.png (12.79 KiB) Przejrzano 709 razy
Wiemy co dalej?
Pozdrawiam!
Actim3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Sześcian i przekrój

Post autor: Actim3L »

No ładnie, ładnie. Przed momentem to narysowałem. Tyle że nie widzę tu ostrosłupa
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Sześcian i przekrój

Post autor: wujomaro »

Ostrosłup jest, to była o wierzchołkach \(\displaystyle{ BCDG}\) (po prawej stronie)
Pozdrawiam!
Actim3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Sześcian i przekrój

Post autor: Actim3L »

Czyli jej objętość to: \(\displaystyle{ \text{V} = \frac{1}{2} \cdot a \cdot a \cdot a \cdot \frac{1}{3} = \frac{a^{3}}{6}}\) ?
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Sześcian i przekrój

Post autor: lesmate »

tak tyle wynosi objętość ostrosłupa
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Sześcian i przekrój

Post autor: wujomaro »

Taka będzie objętość tego ostrosłupa.
Pozdrawiam!
Actim3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 kwie 2013, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Sześcian i przekrój

Post autor: Actim3L »

No dzięki
Nie widziałem kompletnie tego ostrosłupa...
Trochę dziwny jest ale odp. się zgadza ;]
Pozdrawiam, lecą punkty POMÓGŁ
ODPOWIEDZ