graniastosłup wpisany w stożek - optymalizacyjne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mdzn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

graniastosłup wpisany w stożek - optymalizacyjne

Post autor: mdzn »

Dany jest stożek o promieniu podstawy \(\displaystyle{ 15}\), którego przekrój osiowy jest trójkątem prostokątnym. W stożek ten wpisano graniastosłup prosty mający w podstawie trójkąt prostokątny, w którym stosunek długości przyprostokątnych jest równy \(\displaystyle{ 3 : 4}\). Jedna podstawa graniastosłupa zawiera się w podstawie stożka, a wierzchołki drugiej podstawy należą do pobocznicy stożka. Zbadaj, jakie powinny być długości krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa, aby pole jego powierzchni było największe.
wykonałem rysunek i oznaczyłem przyprostokątne jako \(\displaystyle{ 3x}\), \(\displaystyle{ 4x}\), przeciwprostokątną jako \(\displaystyle{ 5x}\), wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ h}\), wysokość stożka \(\displaystyle{ H}\)

napisałem równanie \(\displaystyle{ \frac{H}{15} = \frac{H-h}{2,5x}}\) i utknąłem. mam trzy zmienne, jedną jestem w stanie uzależnić od dwóch innych, ale to za malo by otrzymać funkcję kwadratową.
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

graniastosłup wpisany w stożek - optymalizacyjne

Post autor: Simon86 »

Przekrój osiowy jest trójkątem prostokątnym więc:

\(\displaystyle{ R = H = 15}\)
mdzn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

graniastosłup wpisany w stożek - optymalizacyjne

Post autor: mdzn »

i wszystko się zgadza.

\(\displaystyle{ h = 15 - 2,5x \\ P(x) = -18x(x - 10) \hbox{ dla }x \in \left( 0, 6 \right) \\ x_w = 5 \Rightarrow 3x = 15, 4x = 20, 5x = 25, h = 2,5}\)
ODPOWIEDZ