Bryły obrotowe powstałe z obrotu sześciokąta foremnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mdzn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Bryły obrotowe powstałe z obrotu sześciokąta foremnego

Post autor: mdzn »

Oblicz pola powierzchni brył obrotowych otrzymanych przez obrót sześciokąta foremnego o boku \(\displaystyle{ a}\) wokół
a) prostej przechodzącej przez środki przeciwległych boków sześciokąta
b) prostej zawierającej dłuższą przekątna sześciokąta
c) prostej zawierającej bok sześciokąta
o ile z a) i b) nie miałem problemu to w c) otrzymuje zły wynik.
pole powierzchni całkowitej tej bryły składa się z:
1) pola powierzchni bocznej walca o promieniu \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) i wysokości \(\displaystyle{ a}\)
2) pola powierzchni bocznej dwóch stożków ściętych o promieniach \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) i tworzących \(\displaystyle{ a}\)
3) pola powierzchni bocznej dwóch stożków o promieniach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a\sqrt{3}}\) i tworzących \(\displaystyle{ a}\)

otrzymuję \(\displaystyle{ P = 5\sqrt{3}a^2\pi}\), a prawidłową odpowiedzią jest \(\displaystyle{ P = 6\sqrt{3}a^2\pi}\).
gdzie popełniam błąd?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Bryły obrotowe powstałe z obrotu sześciokąta foremnego

Post autor: piasek101 »

Rozpisz te pola i pokaż - może jakiś błąd rachunkowy.
mdzn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Bryły obrotowe powstałe z obrotu sześciokąta foremnego

Post autor: mdzn »

okej, mam błąd. znalazłem na wzorek na pole powierzchni bocznej stożka ściętego. zatem:

1) \(\displaystyle{ P_1 = 2\sqrt{3}a^2\pi}\)
2) \(\displaystyle{ P_2 = \frac{3}{2}\sqrt{3}a^2\pi}\)
3) \(\displaystyle{ P_3 = \frac{1}{2}\sqrt{3}a^2\pi}\)

ostatecznie \(\displaystyle{ P = P_1 + 2 \cdot P_2 + 2 \cdot P_3 = 2\sqrt{3}a^2\pi + 3\sqrt{3}a^2\pi + \sqrt{3}a^2\pi = 6\sqrt{3}a^2\pi}\).

wszystko się zgadza, mogłem więcej pomyśleć zanim uciekłem się do pisania na forum.
ODPOWIEDZ