świeczka:)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pleszew
- Podziękował: 29 razy
świeczka:)
świeca w kształcie ostrosłupa prawidłowego spaliła się do połowy swojej wysokości./ objetość pozostałej częśći jest równa 7 cm3. jaka była objjetość świecy na początku?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
świeczka:)
Objętość na początku:
\(\displaystyle{ V_{o}=\frac{{P_{p}}h}{3}}\)
Objętośc po spaleniu:
\(\displaystyle{ V=V_{o}-\frac{{(\frac{P_{p}}{4})\frac{h}{2}}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V=V_{o}-\frac{1}{8}V_{o}}\)
\(\displaystyle{ 7=\frac{7}{8}V_{o}}\)
\(\displaystyle{ V_{o}=8}\)
\(\displaystyle{ V_{o}=\frac{{P_{p}}h}{3}}\)
Objętośc po spaleniu:
\(\displaystyle{ V=V_{o}-\frac{{(\frac{P_{p}}{4})\frac{h}{2}}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V=V_{o}-\frac{1}{8}V_{o}}\)
\(\displaystyle{ 7=\frac{7}{8}V_{o}}\)
\(\displaystyle{ V_{o}=8}\)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2007, o 14:16 przez ariadna, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
świeczka:)
ariadna, chyba mała pomyłka świeczka ma być ostrosłupem prawidłowym, a nie stożkiem. Tylko moim zdaniem powinno być podane jaka figura jest w podstawiem.
skąd się piszeAnula6006 pisze:z kąd