Kula śniegowa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Kula śniegowa

Post autor: Petermus »

Do kulki śniegowej o promieniu 2 cm Adam dołożył tyle śniegu, że otrzymał kulkę o promieniu 3 razy większym. Ile razy zwiększyła się objętość kulki śniegowej?

Pozwoliłam sobie przenieść temat.
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2007, o 13:33 przez Petermus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Kula śniegowa

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ \frac{\frac{4}{3}{\cdot}{\pi}{\cdot}6^{3}}{\frac{4}{3}{\cdot}{\pi}{\cdot}2^{3}}=27}\)
ODPOWIEDZ