objetosci i pole powiechrzni kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Objetosc walca opisanego na kuli jest rowna V . Oblicz objetosc i pole powiechrzni kuli . Prosze z malym wytlumaczeniem .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Jeśli kula ma promień \(\displaystyle{ R}\) to jaka jest wysokość walca i promień jego podstawy? Wyznacz z tego \(\displaystyle{ R}\) w zależności od \(\displaystyle{ V}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
no ok wysokosc walca jest \(\displaystyle{ 2r}\) to objetosc \(\displaystyle{ \pi r ^{2} \cdot 2r}\) ?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 18:38 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Zauważ, że promień podstawy walca to promień wpisanej kuli zaś wysokość walca to średnica wpisanej kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
ludzie tego nie zrozumiem pomóżcie mi to zrobić
\(\displaystyle{ V_w=2 \pi R ^{3}}\) to objetosc kuli \(\displaystyle{ V _{k} = \frac{2}{3} V}\)?
\(\displaystyle{ V_w=2 \pi R ^{3}}\) to objetosc kuli \(\displaystyle{ V _{k} = \frac{2}{3} V}\)?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 18:39 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj pomiędzy[latex] a [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj pomiędzy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Od początku. Zauważ, że do wyliczenia objętości i pola kuli potrzebujesz tylko długości promienia \(\displaystyle{ R}\). Skąd ją wziąć? Zauważ, że w Twoim przypadku wysokość walca to średnica kuli zaś promień podstawy to także promień kuli czyli:
\(\displaystyle{ V_w=\pi R^2 \cdot 2R=2\pi R^3}\)
zgodnie z treścią zadania
\(\displaystyle{ 2\pi R^3=V}\) wyznacz stąd \(\displaystyle{ R}\) i podstaw do wzoru na pole i objętość kuli
\(\displaystyle{ V_w=\pi R^2 \cdot 2R=2\pi R^3}\)
zgodnie z treścią zadania
\(\displaystyle{ 2\pi R^3=V}\) wyznacz stąd \(\displaystyle{ R}\) i podstaw do wzoru na pole i objętość kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
probuje i nic mi nie wychodzi , po drugie nie wychodzi mi pisanie w LaTeX wychodzi mi , ze R rowna sie perwiastek trzeciego stopnia V przez 2 pi ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Ok,
\(\displaystyle{ R= \sqrt[3]{ \frac{V}{2\pi} }}\), masz promień to podstaw go teraz do wzoru na pole i objętość kuli
PS zapis kodu Latex nie zapomnij "objąć" znacznikiem tex
\(\displaystyle{ R= \sqrt[3]{ \frac{V}{2\pi} }}\), masz promień to podstaw go teraz do wzoru na pole i objętość kuli
PS zapis kodu Latex nie zapomnij "objąć" znacznikiem tex
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Pomoz prosze i rozwiaz mi to , caly dzien siedze i nic , matematyka to nie moja bajka , nawet nie chce jej zrozumiec ..... prosze
-- 21 mar 2013, o 19:17 --
\(\displaystyle{ _V{k}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) \(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ ^R{3}}\) ........
\(\displaystyle{ V _{k}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)V ?-- 21 mar 2013, o 19:18 --
-- 21 mar 2013, o 19:17 --
\(\displaystyle{ _V{k}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) \(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ ^R{3}}\) ........
\(\displaystyle{ V _{k}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)V ?-- 21 mar 2013, o 19:18 --
OOOOO przynajmniej pisanie mi powoli wychodzipiwo203 pisze:Pomoz prosze i rozwiaz mi to , caly dzien siedze i nic , matematyka to nie moja bajka , nawet nie chce jej zrozumiec ..... prosze
-- 21 mar 2013, o 19:17 --
\(\displaystyle{ _V{k}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) \(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ ^R{3}}\) ........
\(\displaystyle{ V _{k}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)V ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
Nie trzeba rozumieć matematyki by potrafić podstawić liczbę do danego wzoru. Nieumiejętności tego typu świadczą wyłącznie o lenistwie.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
ok, jeszcze pole powierzchni kulipiwo203 pisze:\(\displaystyle{ V _{k}=\frac{2}{3}V}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
- Podziękował: 3 razy
objetosci i pole powiechrzni kuli
nie mam siły , dziękuje za cierpliwość i wyrozumiałość !!! Pozdrawiam