Objętość czwrorościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 21 mar 2013, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Objętość czwrorościanu
W czworościanie \(\displaystyle{ ABCS}\) dane są długości krawędzi \(\displaystyle{ |AS|=1, |BS|=2, |CS|=3}\) oraz wiadomo, że kąt \(\displaystyle{ ASB}\) jest równy kątowi \(\displaystyle{ BSC}\) oraz kątowi \(\displaystyle{ CSA}\), których miara wynosi po \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Oblicz objętość czworościanu.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 16:52 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Objętość czwrorościanu
Korzystając z twierdzenia kosinusów w trójkątach \(\displaystyle{ ABS, BCS, ACS}\) oblicz długości wszystkich krawędzi podstawy ostrosłupa. Stąd i ze wzoru Herona wyznacz pole podstawy \(\displaystyle{ ABC}\).
Zauważ, że trójkąt \(\displaystyle{ ABS}\) jest prostokątny (na mocy twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa). Krawędź \(\displaystyle{ AS}\) jest zatem wysokością ostrosłupa.
Na podstawie obliczonego pola podstawy i danej długości wysokości ostrosłupa oblicz jego objętość.
Zauważ, że trójkąt \(\displaystyle{ ABS}\) jest prostokątny (na mocy twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa). Krawędź \(\displaystyle{ AS}\) jest zatem wysokością ostrosłupa.
Na podstawie obliczonego pola podstawy i danej długości wysokości ostrosłupa oblicz jego objętość.