Witam,
Proszę o pomoc z zadaniem:
Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe polu jego podstawy. Wysokość ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{15}}\). Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa.
Bardzo dziękuję, jeśli ktoś by pomógł, nie widzę tego jakoś ...
ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ H= \sqrt{15}}\) -wysokość ostrosłupa
Wyznaczam krawędź podstawy \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{h}{2}}\)
Wysokość ściany bocznej i krawędź podstawy policzysz z
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{h}{2}\\ H^2+\left( \frac{1}{2}a \right)^2=h^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{h}{2}\\ ( \sqrt{15} )^2+\left( \frac{1}{2}a \right)^2=h^2 \end{cases}}\)
Pole przekroju ze wzoru
\(\displaystyle{ P= \frac{ a \sqrt{2}H }{2}}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ H= \sqrt{15}}\) -wysokość ostrosłupa
Wyznaczam krawędź podstawy \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2= \frac{ah}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{h}{2}}\)
Wysokość ściany bocznej i krawędź podstawy policzysz z
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{h}{2}\\ H^2+\left( \frac{1}{2}a \right)^2=h^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{h}{2}\\ ( \sqrt{15} )^2+\left( \frac{1}{2}a \right)^2=h^2 \end{cases}}\)
Pole przekroju ze wzoru
\(\displaystyle{ P= \frac{ a \sqrt{2}H }{2}}\)