ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawkat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: dawkat »

Witam,

Proszę o pomoc z zadaniem:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\). Ściany boczne są trójkątami prostokątnymi. Oblicz objętość ostrosłupa i kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.

Bardzo dziękuję, jeśli ktoś by pomógł, nie widzę tego jakoś ...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: anna_ »

ostrosłup prawidłowy trójkątny - zadanie 84.png
ostrosłup prawidłowy trójkątny - zadanie 84.png (13.8 KiB) Przejrzano 545 razy
\(\displaystyle{ a=8 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ k}\) - krawędź boczna

\(\displaystyle{ k}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ BCS}\)
\(\displaystyle{ h}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ DCS}\)
\(\displaystyle{ OD}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy
\(\displaystyle{ H}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
jakąś funkcję kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) z trójkąta \(\displaystyle{ ODS}\)
dawkat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: dawkat »

Dziękuję!

Alles Klar!
ODPOWIEDZ