graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawkat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: dawkat »

Witajcie,

Może ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie? Poprosiłbym o rysunek (nie widzę jakoś tego) oraz schemat rozwiązania...

Zadanie: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krótszej przekątnej do płaszczyzny podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ \tan \alpha = \frac{8 \sqrt{3}}{3}}\). Wiedząc, że objętość graniastosłupa jest równa \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\)oblicz długość krótszej przekątnej graniastosłupa i pole powierzchni całkowitej.

Dziękuję ...
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: loitzl9006 »

Bez tytułu2.png
Bez tytułu2.png (2.83 KiB) Przejrzano 3586 razy
skorzystaj z tego, że masz w podstawie sześciokąt foremny. Może narysuj sobie taki sześciokąt, a następnie poprowadź w nim wszystkie możliwe przekątne. Zobaczysz, że podzielił się na sześć małych trójkątów równobocznych. Powinieneś wtedy skojarzyć, że ten odcinek który narysowałem cienką czerwoną linią, to tak naprawdę dwie wysokości takiego małego trójkąta równobocznego.
Oznacz sobie krawędź podstawy graniastosłupa jako \(\displaystyle{ a}\), i przypomnij sobie wzór na wysokość trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\) - w ten sposób zapiszesz długość tej czerwonej linii w zależności od \(\displaystyle{ a}\). Z podanego w zadaniu tangensa uzależnisz wysokość bryły od \(\displaystyle{ a}\).
I teraz przyszedł czas na wykorzystanie informacji o objętości bryły. Masz zarówno pole podstawy (przypominam, sześciu trójkątów równobocznych o boku \(\displaystyle{ a}\)), jak i wysokość bryły, zapisane przy pomocy \(\displaystyle{ a}\), zatem przyrównując objętość czyli iloczyn pola podstawy i wysokości bryły do \(\displaystyle{ 12\sqrt3}\) masz do rozwiązania równanie 3-go stopnia z niewiadomą \(\displaystyle{ a}\).
Jak uda Ci się rozwiązać to równanie, to z Pitagorasa wystarczy policzyć długość szukanej przekątnej (gruba, czerwona linia na rysunku powyżej) i na końcu pole boczne (\(\displaystyle{ 6}\) ścian bocznych + \(\displaystyle{ 2}\) podstawy).
dawkat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: dawkat »

Dzięki ... Zrozumiałem, ale coś nie idzie mi rozwiązanie tego równania z objętości ... wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \sqrt[6]{3}}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: loitzl9006 »

Coś musiałeś sknocić; jaką masz wysokość graniastosłupa? Ja mam \(\displaystyle{ 8a}\).
dawkat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: dawkat »

A jak Ci wyszło 8a?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: loitzl9006 »

Po kolei: ten czerwony (cienki) odcinek to dwie wysokości trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\) - czyli \(\displaystyle{ 2\cdot \frac{a\sqrt3}{2} =a\sqrt3}\). Następnie z tego czerwonego trójkąta wynika, że \(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{H}{a\sqrt3}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{8\sqrt3}{3}= \frac{H}{a\sqrt3}}\) gdzie \(\displaystyle{ H}\) to wysokość graniastosłupa. Po przekształceniach wychodzi \(\displaystyle{ H=8a}\).
dawkat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: dawkat »

Wszystko już jest oki!!

Alles klar!!
ODPOWIEDZ