z następującego zadania: przekątna prostopadłościanu ma długość \(\displaystyle{ 9}\), a miara kąta, jaki tworzy ona ze ścianą boczną wynosi \(\displaystyle{ 30}\) stopni. Oblicz pole powierzchni bryły, jeśli jej wysokość jest równa \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}}\)
otrzymałem:
1) długość krawędzi \(\displaystyle{ a=4,5, b=\frac{6 \sqrt{17}}{2}}\)
2) długość przekątnej ściany bocznej \(\displaystyle{ x=\frac{9 \sqrt{3}}{2}}\)
3) pole całkowite \(\displaystyle{ P_c=27\sqrt{5}+27\sqrt{17}+18\sqrt{85}}\)
czy ktoś mógłby potwierdzić te wyniki?
jeśli wynik końcowy (\(\displaystyle{ P_c}\)) jest prawidłowy to czy jest możliwość skrócenia go?
dzięki za pomoc
Pole całkowite bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole całkowite bryły
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, o 20:31 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole całkowite bryły
ja obliczałem b w ten sposób
\(\displaystyle{ b ^{2} =\left( \frac{9 \sqrt{3} }{2}\right) ^{2}-\left( 3 \sqrt{5} \right) ^{2}= \frac{243}{2} -45= \frac{153}{2}
b= \sqrt{ \frac{153}{2} }= \frac{3 \sqrt{17} }{ \sqrt{2} }= \frac{6 \sqrt{17} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =\left( \frac{9 \sqrt{3} }{2}\right) ^{2}-\left( 3 \sqrt{5} \right) ^{2}= \frac{243}{2} -45= \frac{153}{2}
b= \sqrt{ \frac{153}{2} }= \frac{3 \sqrt{17} }{ \sqrt{2} }= \frac{6 \sqrt{17} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pole całkowite bryły
Ja tak samo, ale wychodzi mi coś innego:
\(\displaystyle{ b ^{2} =\left( \frac{9 \sqrt{3} }{2}\right) ^{2}-\left( 3 \sqrt{5} \right) ^{2}\\
b^2= \frac{243}{4} -45\\
b^2= \frac{63}{4}\\
b= \sqrt{ \frac{63}{4} }\\
b=\frac{3 \sqrt{7} }{ \sqrt{4} }\\
b=\frac{3 \sqrt{7} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2} =\left( \frac{9 \sqrt{3} }{2}\right) ^{2}-\left( 3 \sqrt{5} \right) ^{2}\\
b^2= \frac{243}{4} -45\\
b^2= \frac{63}{4}\\
b= \sqrt{ \frac{63}{4} }\\
b=\frac{3 \sqrt{7} }{ \sqrt{4} }\\
b=\frac{3 \sqrt{7} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole całkowite bryły
a tak, nie zauważyłem, albo raczej zapomniałem spotęgować 2 w mianowniku
teraz obliczę wynik... mam nadzieję że będzie poprawny
teraz obliczę wynik... mam nadzieję że będzie poprawny
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole całkowite bryły
rzeczywiście, powinienem pomnożyć pierwiastki...-- 14 mar 2013, o 23:15 --obliczyłem i wyszło mi \(\displaystyle{ Pc=13,5 \sqrt{7} +27 \sqrt{5} +9 \sqrt{35}}\)