Podstawią ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej 18 i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60^o}\). Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 30^o}\). Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
Zrobiłem rysunek (zaznaczam że nie wiem czy dobry!):
I za żadne skarby świata nie chce mi wyjść wysokość taka jak w książce.
Proszę o pomoc!
Pozdr.
ostrosłup z trójkątem prostokątnym w podstawie a wysokość
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
ostrosłup z trójkątem prostokątnym w podstawie a wysokość
W takim ostrosłupie, w którym wszystkie krawędzie boczne nachylone są do podstawy pod takim samym kątem mają spodek wysokości w środku okręgu opisanego na podstawie.
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na podstawie i działaj na trójkącie \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\), aby obliczyć wysokość bryły.
Pozdrawiam!
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na podstawie i działaj na trójkącie \(\displaystyle{ 30^{\circ} \ 60^{\circ} \ 90^{\circ}}\), aby obliczyć wysokość bryły.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
ostrosłup z trójkątem prostokątnym w podstawie a wysokość
teraz chyba dobrze?
\(\displaystyle{ r = \frac{9( \sqrt{3} -1)}{2} \\
\\
H = \frac{3( 3 - \sqrt{3})}{2}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{9( \sqrt{3} -1)}{2} \\
\\
H = \frac{3( 3 - \sqrt{3})}{2}}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
ostrosłup z trójkątem prostokątnym w podstawie a wysokość
Mowa o okręgu opisanym na podstawie, a nie wpisanym.
Sprawę masz naprawdę ułatwioną, bo promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to połowa przeciwprostokątnej.
Pozdrawiam!
Sprawę masz naprawdę ułatwioną, bo promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to połowa przeciwprostokątnej.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
ostrosłup z trójkątem prostokątnym w podstawie a wysokość
Wynik zgadza się z odpowiedzią z książki, więc chyba mam dobrze...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
ostrosłup z trójkątem prostokątnym w podstawie a wysokość
Faktycznie, bo wszystkie ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem, a nie krawędzie boczne. Rozwiązanie jest w porządku.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!