dziecko nasypuje piasek do foremek w kształcie stożka o promieniu podstawy 5cm i tworzącej 13cm. Nastepnie przesypuje go do wiaderka w krztałcie walca o wysokości 36 cm i promieniu dwa razy wiekszym niż promień foremki. Jaką część wiaderka wypełniło dziecko, wsypując 6 foremek piasku? zapisz obliczenia?
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Wiaderko i foremka-znajdź objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Wiaderko i foremka-znajdź objętość
Ostatnio zmieniony 30 mar 2007, o 18:37 przez dawidkrzyk12, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wiaderko i foremka-znajdź objętość
Wysokość foremki:
\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+25=169}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
Objętość foremki:
\(\displaystyle{ V_{f}=\frac{\pi{r^{2}h}}{3}=100\pi}\)
Objętośc wiaderka:
\(\displaystyle{ V_{w}=\pi{r_{1}^{2}h}=3600\pi}\)
Piasek zajmie:
\(\displaystyle{ \frac{6V_{f}}{V_{w}}=\frac{600\pi}{3600\pi}=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+25=169}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
Objętość foremki:
\(\displaystyle{ V_{f}=\frac{\pi{r^{2}h}}{3}=100\pi}\)
Objętośc wiaderka:
\(\displaystyle{ V_{w}=\pi{r_{1}^{2}h}=3600\pi}\)
Piasek zajmie:
\(\displaystyle{ \frac{6V_{f}}{V_{w}}=\frac{600\pi}{3600\pi}=\frac{1}{6}}\)