graniastolupy obliczanie przekatnych

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
moniaw094
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 wrz 2012, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

graniastolupy obliczanie przekatnych

Post autor: moniaw094 »

Podstawa graniastoslupa prostego jest romb, ktorego bok ma dlugosc 3, a sinus kata ostrego jest rowny \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\)Z wierzcholka tego kata poprowadzono przekatne dwoch sasiednich scian bocznych graniastoslupa. Oblicz dlugosci tych przekatnych jezeli cosinus kata miedzy nimi jest rowny\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

graniastolupy obliczanie przekatnych

Post autor: Sherlock »

1. Wylicz długość krótszej przekątnej rombu (na rysunku odcinek \(\displaystyle{ a}\)) np. wpierw z jedynki trygonometrycznej wylicz cosinus kąta ostrego rombu i potem odcinek \(\displaystyle{ a}\) z tw. cosinusów.
2. W trójkącie równoramiennym \(\displaystyle{ ABC}\) skorzystaj z tw. cosinusów by wyliczyć długość jego ramion (czyli przekątnych \(\displaystyle{ d}\))
AU
AU
3e1fe2f181133398.jpg (6.24 KiB) Przejrzano 2739 razy
ODPOWIEDZ