ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Odległość wierzchołka podstawy ostrosłupa od rozłączonej z nią krawędzi bocznej jest równa d. Kąt przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz objętość ostrosłupa.
Znów mam problem z sporządzeniem rysunku. gdzie zaznaczyć tą odległość d i kąt alfa?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Znów mam problem z sporządzeniem rysunku. gdzie zaznaczyć tą odległość d i kąt alfa?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
1) Nie było ,,z nim" (wierzchołkiem) ?; 2) ,,ściany bocznej przy wierzchołku" ?
Ad 1) od wierzchołka do rozłącznej z nim krawędzi bocznej
Ad 2) na ścianie bocznej (,,u góry").
Ad 1) od wierzchołka do rozłącznej z nim krawędzi bocznej
Ad 2) na ścianie bocznej (,,u góry").
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
Przepisałem dokładnie polecenie. Dwa razy sprawdzałem
ale te podpowiedzi nie wiele mi dały. dalej nie wiem jak ma to wyglądać na rysunki ...
ale te podpowiedzi nie wiele mi dały. dalej nie wiem jak ma to wyglądać na rysunki ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
Wszystko masz na ścianie bocznej :
- odległość (połączenie wierzchołka - przy podstawie-z ramieniem; kąt prosty ma być)
- kąt (między ramionami).
- odległość (połączenie wierzchołka - przy podstawie-z ramieniem; kąt prosty ma być)
- kąt (między ramionami).
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
w jaki sposób w książce wyszło że \(\displaystyle{ a = \frac{d}{\cos \frac{\alpha}{2} }}\)
a mi po skorzystaniu z twierdzenia cosinusów wyszło \(\displaystyle{ a = d \sqrt{2-2\cos\alpha}}\)?
a mi po skorzystaniu z twierdzenia cosinusów wyszło \(\displaystyle{ a = d \sqrt{2-2\cos\alpha}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
Bo przy podstawie jest \(\displaystyle{ 90-0,5\alpha}\).
A do cosinusów to masz mieć dwa boki - skąd je dorwałeś ?
A do cosinusów to masz mieć dwa boki - skąd je dorwałeś ?
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
kurde coraz bardziej się zniechęcam.
jakie \(\displaystyle{ 90-0,5\alpha}\) ?
Chodzi o trójkąt AFC, wyznaczyć mu wysokość spadającą z punktu F?
jakie \(\displaystyle{ 90-0,5\alpha}\) ?
Chodzi o trójkąt AFC, wyznaczyć mu wysokość spadającą z punktu F?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
Cały czas piszę o ścianie bocznej.
To trójkąt równoramienny:
- kąt między ramionami to \(\displaystyle{ \alpha}\), zatem przy podstawie ...
- odległość wierzchołka przy podstawie od ramienia (czyli wysokość poprowadzona do ramienia ) to \(\displaystyle{ d}\).
To trójkąt równoramienny:
- kąt między ramionami to \(\displaystyle{ \alpha}\), zatem przy podstawie ...
- odległość wierzchołka przy podstawie od ramienia (czyli wysokość poprowadzona do ramienia ) to \(\displaystyle{ d}\).
ostrosłup prawidłowy trójkątny - objętość
Ok to rozumiemunn4m3nd pisze: Odległość wierzchołka podstawy ostrosłupa od rozłączonej z nią krawędzi bocznej jest równa d.
Może późna godzina, ale skoro przy wierzchołku to dlaczego na tym drugim rysunku ten kąt jest między wysokościami d??unn4m3nd pisze: Kąt przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę