100 sześcianów z sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
100 sześcianów z sześcianu
Żeby się dało to długość boku musiałaby być równa \(\displaystyle{ \sqrt[3]{100}}\) mniejszych sześcianów, a ta liczba nie jest liczbą naturalną, zatem nie da się.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
100 sześcianów z sześcianu
Według moich kalkulacji da się!
Kto w siłach niech sprawdzi:
Dzielę sześcian o boku 15 na 62 sześcianów. Jeden z nich ma bok 12, 61 pozostałych ma boki równe 3. Ten o boku 12 ma róg pokrywający się z rogiem wyjściowego.
Teraz wybieram dwa małe sześciany i dzielę je. W tym momencie mam 62-2 gotowe sześciany.
Każdy z dwóch małych sześcianów o boku 3 dzielę na 20 sześcianów na podobnej zasadzie jak poprzednio. Jeden z tych sześcianów ma bok 2, 19 pozostałych ma bok równy 1.
Mam więc łącznie
\(\displaystyle{ 62-2+2\cdot (1+19)=100}\)
sześcianów
Proszę o prześledzenie tego cudacznego podziału.
Kto w siłach niech sprawdzi:
Dzielę sześcian o boku 15 na 62 sześcianów. Jeden z nich ma bok 12, 61 pozostałych ma boki równe 3. Ten o boku 12 ma róg pokrywający się z rogiem wyjściowego.
Teraz wybieram dwa małe sześciany i dzielę je. W tym momencie mam 62-2 gotowe sześciany.
Każdy z dwóch małych sześcianów o boku 3 dzielę na 20 sześcianów na podobnej zasadzie jak poprzednio. Jeden z tych sześcianów ma bok 2, 19 pozostałych ma bok równy 1.
Mam więc łącznie
\(\displaystyle{ 62-2+2\cdot (1+19)=100}\)
sześcianów
Proszę o prześledzenie tego cudacznego podziału.