stożek,kula,walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ted15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 gru 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głoginin

stożek,kula,walec

Post autor: ted15 »

1)Prostokąt o bokach 5 cm i 10 cm obraca się dookoła krótszego boku.Oblicz Pc i V tego walca
2)Ile papieru zużyjemy na wykonanie czapeczki karnawałowej o kształcie stożka gdzie h=8 cm , i obwodzie podstawy 12 cm, pi =3
3)Średnica obranej ze skórki pomarańczy ma długość 6 cm . Wyciśnięty sok stanowi 80 % objętości. Ile soku otrzymamy z 10 pomarańczy
4)Oblicz miarę konta rozwarcia stożka znając długość r=4 , i tworzącej l=0,8 dm
5)Stożek "zwinięto" z wycinka koła o r=12 cm, kącie środkowym alpha =270^. Oblicz r podstawy, oraz h tego stożka .
6)Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej 3 pierwiastki z 2 . Oblicz r tego walca

Z góry dziękuje za każdą pomoc ;D
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, o 19:47 przez ted15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

stożek,kula,walec

Post autor: wujomaro »

Podejmowałeś chociaż próbę rozwiązania tych zadań?
Do czego doszedłeś? Gdzie są problemy?
Pozdrawiam!
ted15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 gru 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głoginin

stożek,kula,walec

Post autor: ted15 »

Tak robiłem zadania, w 1 wyszło mi V=250pi , Pc=150pi, w zadaniach ze stożka jestem cienki, z pomarańczą wychodziło mi z przecinkiem, i nie jestem pewien czy dobrze . Ogólnie jestem dobry z humanistycznych przedmiotów, ze ścisłych to jedynie Chemia ;D
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

stożek,kula,walec

Post autor: wujomaro »

Pierwsze jest w porządku.
Pokaż jak liczyłeś, jeśli nie jesteś pewny. Wszystko wyjasnimy.
ted15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 gru 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głoginin

stożek,kula,walec

Post autor: ted15 »

Więc tak w 2 zadaniu niebardzo wiem co zrobić z objętością podstawy, a w 3 robiłem tak jeśli średnica ma 6 cm , to podzieliłem przez dwa, czyli r=3 , podstawiłem pod wzór na objętość i wyszło mi w wyniku 108 cm3 , pomnożyłem przez 10 i 80 % wyszło mi 864 cm3. Dalej nie liczyłem.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

stożek,kula,walec

Post autor: wujomaro »

Pokaż jak liczyłeś objętość pomarańczy.
W zadaniu 2 Znacz obwód podstawy, więc możesz wyliczyć promień. Tworzącą wyliczysz z tw. Pitagorasa i wstawiaj do wzoru na pole boczne.
Więc tak w 2 zadaniu niebardzo wiem co zrobić z objętością podstawy
Nie ma czegoś takiego, jak ,,objętość podstawy".
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ